MISIKU KERJA

 
Ha...ha...hachuumm...
piss..puss...piss...puss - bunyi lap hingus..eh :p

Alhamdulillah bersin sebab 2 perkara:
1) Blog ni dah bersawang ~.~
2) Sekarang memang cek tengah selsema
(sup...sup...- bunyi sedut hingus)

Apa la Aini ni, eja bunyi hingus pun x tau! (geleng kepala)

Hahahah~
(gelak jahat gaya Papa Zola-Boboiboy!) - geleng kepala lagi

Mohon DOAkan saya Moga Sihat Rohani & Jasmani
(Moga DOA itu juga untuk diri anda. Ameen..)
.
InsyaALLAH, kali ni nak berkongsi pengalaman mencari kerja selama 3minggu berturut-turut...

Fuyuuu 3-Minggu berturut-turut...

Dah nama pun ‘minggu’ maknanya fokus pada hari ‘minggu’ a.k.a hujung minggu haha

Sebenarnya rasa, gelisah ala resah ♪♪ (eh menyanyi pula, maafkan saya) maksud saya ‘risau’ sebab susah juga nak mencari kerja baru ni.

Zaman sekarang nak cari kerja, kita nak kena bersaing dengan orang pandai-memandai, bijak-memijak, geli-geliga yang sntiasa mendapat perhatian pihak atasan.

Eh macam bunyi sinis jaa...

Sapa makan cili dia terasa pedas...

Amboi...

Haha (sekali lagi gelak macam Papa Zola)

Walau bagaimana pun, REZEKI itu sepenuhnya 100% (infinity ∞ ∞ ∞) MILIK ALLAH bukan nya milik manusia!

Cuma USAHA...Ya...USAHA... itu PENTING untuk mendapatkan REZEKI !

Maka sesi USAHA pun bermula,

Hujung Minggu ke-1 :


Dari 1 koordinat ke 1 koordinat bumi Bayan Lepas aku jelajahi (hamboi ayat- bukan main propa lagi. hihi)

Hang buat apa?

Buat apa lagi...drop resume dengan harapan adalah REZEKI tu (^_^)y

Hujung Minggu ke-2:


 
 
Menyeberangi laut nun di Seberang sana- kes yang sama- drop resume & walk-in interview

Hujung Minggu ke-3

Balik belah Pulau pula- drop resume & walk-in interview lagi (^_^)y
 
ALHAMDULILLAH....THUMA ALHAMDULILLAH
 
Disebalik pencarian kerja baru ini, rupanya ada kazanah HIKMAH yang bernilai yang ALLAH nak berikan.

Ia adalah kazanah YAKIN !

Sepanjang kita hidup di bumi CIPTAAN ALLAH ini sejauh mana kita YAKIN terhadap ALLAH?

Pernah tak diri merungut

‘’Kenapa dugaan ini yang ALLAH berikan pada aku?”

Kita...maaf...SAYA sering mempersoalkan persoalan ini bilamana musibah menimpa diri.

Masih lagi tergapai-gapai dalam mencari makna YAKIN terhadap PERTOLONGAN ALLAH.

Atau lebih TEPAT – keAJAIBan pertolongan dari ALLAH - bilamana kita juga ‘menolong’ agama ALLAH.

 “Hai orang-orang mukmin, jika kamu menolong (agama) ALLAH, niscaya Dia (ALLAH) akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”

(Surah Muhammad:7)


Tersapa hati ini bila menonton video youtube; Ustaz Yusuf Mansur – Tajuk Wisatahati : YAKIN

Punya rangkaian slot episod: saya sharekan link nya di sini:

1)   http://www.youtube.com/watch?v=E9Bpcl9KHyE
11) Cari sendiri :p (ada ja link kat youtube tu)
 
Ada 20 lebih episod syarahan nya. Ilmu yang SANGAT-SANGAT membina iman-InsyaALLAH tak rugi masa anda..I gurantee u... d(^_^)b
 
In short, yang mampu saya share dengan anda berkenaan YAKIN adalah:

1) DOA: 

- Tidak ada DOA yang tidak dimakbulkan ALLAH

- Syarat: SABAR-ALLAH selalu SABAR dengan kita; Misalanya kalau kita melambat-lambatkan Solat, ALLAH masih SABAR dengan kita. Kalau tak,dah lama something yang tak elok jadi kat kita (contoh: kena sambar kilat ka, ada hammer ketuk kepala kita ka, CONTOH...CONTOH..Ni CONTOH jaa

2) SEDEKAH

 - Tidak ada SEDEKAH yang tidak di ganti oleh ALLAH

“Perumpamaan (sedekah) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan ALLAH adalah seperti sebutir benih yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada tiap-tiap tangkai tumbuh lagi seratus biji. ALLAH melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan ALLAH Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui”

(Surah Al Baqarah : 261)
 
Kini HATI kembali gumbira...yepi..yepi..yei..hoyei..hoyei

Maka episod USAHA dengan cara yang gumbira pun bermula

1st: Muhasabah di tengah laut

apakeh?

Ada lehh...

Promote: R4BIA & BOIKOT McD
(p/s: stiker P sengaja tidak di tanggalkan :p )
 
"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera yang berlayar di laut membawa apa yang berguna untuk manusia, dan apa yang Allah turunkan dari langit berupa air, lalu dengan air itu Dia hidupkan bumi sesudah mati (kering) dan Dia sebarkan di bumi itu segala jenis haiwan, dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi; sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan"
(Surah Al Baqarah:164)

2nd: Revision にほんご ‘Nihongo’ depan TV :p


 


 
erk... にほんご ‘Nihongo’ tu apa?

Owh にほんご ‘Nihongo’ = bahasa Jepun

Motif revision bahasa Jepun?

Salah satu cita-cita saya adalah nak kerja di company juppun...

Eh... ‘Juppun’ じゅっぷん bukan = Pukul 10 ke?

Eh...aha...Eh bukan awak tak tau bahasa jepun ka?

Eh..?

Eh..eh.....ish
 
Akhir sekali Noraini....
 
“Orang mukmin yang kuat (dalam iman dan tekadnya) lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada orang mukmin yang lemah, dan masing-masing (dari keduanya) memiliki kebaikan, bersemangatlah (melakukan) hal-hal yang bermanfaat bagimu dan mintalah (selalu) pertolongan kepada Allah, serta janganlah (bersikap) lemah…”

[ Hadis Riwayat Muslim (no. 2664)].


Hikmah ALLAH itu tersembunyi. Maka bersabarlah. Sesunggunhnya ALLAH Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaNYA (^_^)b
 
 

 
 
 
 

  

Ibrah From Sis Raya Shokatfard - “How Can We Attain & Keep Serenity?”


Listening to Sis Raya’s talk, she does inspire me to write something ‘good’ in English. I know, I am not good in English, some more, I am facing the dislexia syndrome since I was kid.

Actually, I hate writing and reading. Most of the time I took about 2-3hours to write an essay that only can be read by normal people (+-) within 5minit.

However, it is not an obstacle to me, now days we are having technology to ‘help’ us.

It (the technology) helps us to minimize our mistake or human error.

As I growing up, I am improving/get familiar with those wording and sound (on how to pronouns the words).

That why I always asking guidance, commend, or helps from my friends so that they can help me to improve my writing skill.

It is ok, If ALLAH give you weakness then He (for sure) will give you the strengthens d(^_^)b

This was my writing before I do the correction by using Ms. Word. I am not purposely do the mistakes. Only ALLAH knows that.


My real writing...hihi
 
Now the writing becomes ‘good’ (erk...perhaps so) because I was asking help from ‘Spelling & Grammar’ correction by Mr. Microsoft Word b(^_^)d

Chayok...chayok...

Here I would like to share with all of you regarding to Sis Raya’s talk. “How Can We Attain & Keep Serenity?”
 
Her full name is Raya Shokatfard. She is a journalist; Former Editor in Chief for Reading Islam’s website.

Here she is: Sis Raya on speech

Sharing Moment....

Ermm. Actually, I did loveee to share the information as much as I can, unfortunately, we arrived 1 hour late.

Hehe... Loss... We couldn’t find the direction to IPSI’s Building until we meet a person (I'll tell you later)

However, along the way to IPSI Building, I did found the ibrah (lessons):

1) Ukhuwah;

(now I know this person like this...like this ) For me akhawat’s attitude is very awesome... they do care about you... They are not stingy to share knowledge with you... They willing to help you and give motivation when you feeling down :)

2) English Communication

There is one moment, we need to stop the car aside and ask people about the direction to IPSI’s Building. 

Funny... and cute when my friend and I were ‘struggling’ to asking the direction (in English) in front a non-Muslim (now I am writing about a person that we meet);

The best thing is, the person keeps smiling and he try to help us. Instead, he is the one who asking us a lot of question;
“How the building looks like?"
"Do you have the complete address?"
"Why don’t you try this way... "
"I think that is the building”
 
At last we did found the way to IPSI Building. MasyaALLAH may ALLAH grant him the goodness...The Taufiq and Hidayah...Ameen

Now, here are the points that I gained from Sis Raya’s talk (Even though she almost finish her speech-because of our late)
 
1) No serenity = No satisfaction in human live.

***In Islam there is SERENITY- as long as you understand Islam and do practise it in your daily life

2) Reaching the heart thru kindness.

***You cannot reach the heart thru harshness.

Example; you get angry with a person who did a mistake. You scold him or beat him; its mean you only ‘reaching their brain or physical’ not the heart

Dakwah bil hikmah; This is Rasulullah S.A.W's method
The right way to approaching peoples to Islam

3) Taufiq and Hidayah is controlled by ALLAH not YOU (human) !

***Do your best to spread the goodness of Islam. Amal makruf nahi mungkar.

"You are the best nation produced [as an example] for mankind. You enjoin what is right and forbid what is wrong and believe in Allah . If only the People of the Scripture had believed, it would have been better for them. Among them are believers, but most of them are defiantly disobedient."
(Ali Imran:110)
 
I hope that this short ( and imperfect) entry can give you the benefits in this world and hereafter.

Wassalamua'laikum...

Oh ALLAH, bear witness, 

I try to sharing your knowledge, 

I try to spreading your massages.

May You bless me in this Dunya and Akhira

Ameen Ya Rabb.
 
(By Noraini Abdullah)
 
 

PUISI UNTUK MU



Ku ucapkan salam perjuangan buat diri ini;

Teruskanlah berjuang wahai diri;

Walau terpaksa meniti jalan berliku lagi berduri;

Walau terpaksa berkorban harta & kesenangan diri;

Walau terpaksa berpisah dengan orang yang engkau sayangi;

Walau terpaksa berhempas pulas seorang diri;

Walau terpaksa menanggungnya sendiri;

Teruskan lah tekad langkahmu itu;

Kerana jalan ke SYURGA tidak ditaburi bunga mewangi;

Sebaliknya duri;

Ku tahu itu sakit bagi mu;

Ku tahu itu perit bagi mu;

Ku tahu banyak pegorbanan yang harus engkau lakukan;

Lakukan lah semua kebaikan ini kerana RABBUL JALIL;

Bila mana engkau jatuh tersungkur.. BANGKITLAH… BAGUNLAH…

RABB mu sentiasa RINDU menanti engkau megadu kepada NYA;

Percayalah wahai Diri;

Tidak ALLAH jadikan ujian ini melainkan sesuai dengan kemampuan mu;

Bersyukurlah kerana engkau di uji;

Moga itu menunjukan yang ALLAH masih sayangkan diri mu;

Moga itu menjadi kaffarah terhadap dosa2 mu;

Moga itu menguatkan lagi IMAN &TAQWA mu;

Moga REDHA & JANNAH NYA setia menanti mu;

AMIN…

Nukilan: 'Cahaya mataku Hamba ALLAH'
 

New Year Celebration In Islamic Way


HapPy NeW YeaR...Yeppy !!!

Hugh? New Year lambat lagi kot...

Hello. Eh silap, Assalamua’laikum, Kita orang islam.

Sambut New Year tanggal 1 Muharram

Hairan kan, masyarakat kita zaman sekarang lebih exicited sambut new year ikut kalendar barat (masehi) berbanding ‘new year’ ikut kalendar islam (hijri)


Kenapakah ini berlakuu? Porkei? Q? Y?

Hampa tak bangga ka dengan islam?

Maaf, sedih melihat orang islam kita yang terkinja-kinja menyambut New Year di Dataran Merdeka tu, Dah merdeka sanggat la tu. Nie aku nak emo ni...arghh


kredit

Awat ? Salah ka kami sambut New Year ikut kalender barat?

Dok... Tak salah aih... Yang salah nya cuma:

Aurat badan tak dijaga, 

Percampuran lelaki perempuan tak tentu hala, 

Maksiat sana sini ikut suka,

Dari perut kempis dah mengandung pula,

Cukup bulan bayi dibuang merata,

Dah tak dapat bezakan dosa pahala?

Statistik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) merekodkan kelahiran anak luar nikah dikalangan Melayu Islam;

tahun 2007 = 16,100 kelahiran anak luar nikah;

tahun 2008 = 16,541 anak luar nikah

tahun 2009 = 17,303 anak luar nikah

tahun 2010 = 17,490 anak luar nikah

ini kalu plot graf memang dapat graf ‘direct proportion’ trend !!!

Dalam 5 tahun (2006-2010) total kelahiran anak luar nikah (melayu islam sahaja) ialah 80,979.

Ini yang berDAFTAR ! 

Yang TAK BERDAFTAR lagi. Hampa rasa berapa banyak? (haa sila geleng kepala)

Apa salahnya kita celebrate new year dengan cara islam. yang lebih syarie. Islam itu TIDAK JUMUT. Islam itu BUKAN nya KETINGGALAN ZAMAN.
Islam itu SYUMUL (sempurna menyeluruh)

Bukti?

Ni haa!! 
 
Sapa kata dalam Islam kita tidak boleh berhibur? Habaq mai sini (tu dia, penang pekat dah keluaq :p)

Secara fitrahnya manusia memang sukakan hiburan, Tak percaya? Cuba buka lagu hindustan 'mujhse dosti karoge' depan tok siak. Tengok dia goyang kepala sikit-sikit tak? Tak pun tengok jari-jemari dia, ada goyang-goyang sikit tak? haha try test tengok

Kalau kita imbau balik peristiwa hijrah, masa Rasulullah S.A.W & Abu Bakar sampai di Madinah, baginda SAW disambut meriah oleh penduduk Madinah dengan nyanyian, paluan gendang serta bertepuk tangan.

Rasulullah S.A.W tak marah dan biarkan saja. Rasulullah S.A.W bersabda kepada Abu Bakar yang bermaksud :

“Biarkan mereka wahai Abu Bakar, sehingga orang yahudi ketahui bahawa agama kita (Islam) itu lapang / luas (meraikan fitrah)”
[ Tafsir Al-Qurtubi. Lihat kitab Al-Bayan Lima Yashghulu Al-Azhan,oleh Syeikh Ali Jumaah, Mufti Mesir m/s 355]

Ada lagi satu kisah;

Saidatina Aisyah RA meriwayatkan bahawa ketika beliau mengiringi seorang wanita Ansar ke rumah suaminya (majlis menyambut tetamu), lalu baginda SAW bersabda kepadanya :

“Wahai Aisyah, tidak adakah bersama-sama kamu akan hiburan? Sesungguhnya kaum Ansar mereka teruja / suka akan hiburan.”
[Sahih Bukhari, jilid ke-5, cetakan Dar Ibnu Kathir. Lihat kitab Al-Bayan Lima Yashghulu Al-Azhan,oleh Syeikh Ali Jumaah, Mufti Mesir m/s 350]

Dalam kisah ini, Rasulullah SAW tak halang hiburan yang disukai oleh kaum Ansar dalam majlis perkahwinan mereka selagimana ia tidak bertentangan dengan syara’.

Haaaa, sebarang perkara yang tidak bertentangan dengan syara’ dan tidak dihukumkan haram maka hukumnya adalah harus. 

Tapi HARUS INGAT !!! ehem-ehem, Ada etika-etika yang harus dipatuhi dalam berhibur, antaranya:


1) Dari sudut jenaka atau lawak, pastikan tidak menipu dan menghina atau menjatuhkan maruah seseorang serta tidak melampau sehingga terlalu banyak gelak.

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah sekumpulan orang laki-laki merendahkan kumpulan yang lain, boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jangan pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yang direndahkan itu lebih baik. Dan janganlah suka mencela dirimu sendiri dan jangan memanggil dengan gelaran yang mengandung ejekan. Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barangsiapa yang tidak bertobat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.”
(Al-Hujurat :11)

Nabi SAW bersabda :

“Celakalah bagi mereka yang berkata kemudian menipu untuk menggelakkan sesuatu kaum (menghina), celakalah baginya, celakalah baginya.”
[Ahmad no 20073 dan Ad-Darimi no 2707]
 

2) Tidak mengandungi unsur perjudian dan sebagainya yang diharamkan dalam konteks kewangan Islam

 “Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) arak, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan.”
(Al-Maidah:90)

 
3) Tidak lalai sehingga mengabaikan kewajipan seperti solat fardhu dan sebagainya.

“Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam keadaan yang rugi. Melainkan mereka yang beriman, beramal soleh, dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran.”
(Surah Al-Asr)


4) Tidak mendatangkan mudharat samada mencederakan diri sendiri atau mencederakan pihak lain.
 
 “Janganlah kamu membunuh diri kamu sendiri, sesungguhnya Allah maka pengasihi dengan kamu (hamba-hamba-Nya).”
(An-Nisa’ : 29)


5) Tidak mendedahkan aurat, berlaku percampuran yang terlarang / pergaulan bebas serta fitnah dari sudut syahwat yang menjurus ke arah zina

 “Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.(30) Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka”
(An-Nur pada :30-31)

“Janganlah (haram) kamu menghampiri zina, sesungguhnya ia perbuatan yang keji dan seburuk-buruk jalan."
(Al-Isra’ :32)


Haaa Islam tu Baguih kan. Ia menyokong fitrah manusia dan pada masa yang sama Ia melindungi kita d(^_^)b

Makanya...

Pihak berkuasa;
perlulah mengambil bahagian dalam isu ini, supaya golongan muda-mudi, tua-tui (:p) ini tidak terjebak dalam gejala sosial yang negatif ini.

Badan-badan NGO;
seperti IKRAM Malaysia, MAPIM, ABIM, ISMA, etc harus mengandakan usaha dan bersatu-padu dalam mengadakan aktiviti-aktiviti islami untuk golongan belia-remaja kita. Terutamanya dalam perayaan besar dalam kalender Islam seperti Maal Hijrah, Maulidur Rasul, etc. 

Para Penjual, Penjaja;
(sales pakaian, makanan, aksesori, etc) anda adalah antara penyumbang terbesar yang menarik minat masyarakat kita untuk menghadari sesuatu program. Utamakan jualan dalam event-event yang islamik. Jihad ekonomi Islam perlu di sini.

Masyarakat Islam;
TOLONG ambik port dalam menghadiri majlis-majlis Islamik atau hiburan-hiburan Islamik yang mendidik jiwa. TIDAK RUGI...I tell you... Kebaikan di dunia dapat, kebahagian di akhirat pun hampa dapat  d(^_^)b 
 

 
Baby kat atas ni lahir pada 1 Muharram 1410H-Hari Jumaat.
Moga kehidupannya di redhai ALLAH & terus bersemangat untuk berhijrah kearah yang lebih baik. Ameen


Firman Allah S.W.T yang bermaksud :

“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga).”

(Surah Ali Imran:14)




Don't Give Up Blogger...




Assalamualaikum....

Tak tahu nak tulis apa tapi nak sampaikan informasi ni juga.... (Jadilah ada information, daripada tak dak langsung)

Ada seorang pak cik ni, namanya pak cik Maxwell Maltz. Beliau seorang pakar psikologi.

FuYoO....

Dalam artikel yang ditulisnya, beliau ada menyatakan bahawa

"Mengubah fisik seseorang berarti mengubah hampir keseluruhan orang itu-kepribadiannya maupun perilakunya, bahkan ia seringkali juga mengubah bakat dan percakapan seseorang. Berpikir positif hanya akan terhasil ketika ia selaras dengan perlakuan diri seseorang. Pengalaman tertentu akan memberi citra perlakuan diri pada orang tersebut"

Eh ! Pak cik Maxwell pandai cakap melayu rupanya...

owh 'sorry me' eh! :p that was the translation.
English -> Malay !!! Sekian terima kasih

Makanya budakbaik1410..ehem..ehem... menulislah sekerap mungkin dan buktikan apa yang terjadi melalui perlakuan yang positif. Yang negatif kita elak dan jadikan tauladan d(^_^)b

Erk...Tapi kadang-kadang rasa malas oOoo nak menulis; Huruf-huruf nie selalu 'berlari-lari' , tak duk senyap, tak larat eden nak kejo :p

hurm...Jika seseorang itu dipaksa secara fizikal untuk menulis setiap hari, maka kondisi yang berulang ini lama-kelamaan akan menjadi kebiasaan dan ianya akan 'tertanam' pada minda separa sedara kita (omputih cakap 'under unconscious mind').

oOoOo...

Perkara yang berulang-ulang akan menjadi kebiasaan kita. Sama lah macam makan & minum; bila cukup time ja perut kita akan kruk...kraq...kruk...kraq bunyi kompang yang menandakan kita lapar dan itu tandanya kita perlu kepada makan & minum. Nah..macam tu juga lah dengan ber-bloging ni d(^_^)b

Teringinnya nak rasa lapar ber-bloging. keh....

InsyaALLAH... Moga Terus Istiqomah...Ameen

 

Muhasabah

 
 
Assalamua'laikooom.... atoook...o...atoook... (tetiba je nak jadi macam upin ipin)
 
Yang sedang membaca ni dah jawab salam belum? uhuk-uhuk... Alhamdulillah...maknanya anda mengaku yang anda ini sudah tua. atoook...o...atoook ~ 
 
Alhamdulillah masih di beri nikmat menghargai masa. Seharian duduk di rumah risau juga sebenarnya. Risau jadi lagha dan akhirnya futur. Nauzubillahi min zalik. Mohon doakan saya terus 'melekat' & 'membina' pada jalan D&T ini
 
Semalam punya la dok cari idea...nak buat apa seharian duduk kat rumah nie. Alhamdulillah 10.15pm baru dapat ilham...TiNG..ToNg..(mentol menyala) dapat idea...idea JJCM (Jalan-Jalan Cari Mood) haha 
 
hugh..ingatkan JJCM (Jalan-Jalan Cari Makan)
 
Sory..tak main la Jalan-Jalan Cari Makan. Baguih lagi sedekah duit produktion JJCM tu ke Tabung-Tabung Amal :p
 
10.25PM ~ keluar rumah...drive menuju ke Sg Dua. Niat nak ronda-ronda USM... nak muhasabah diri dalam suasana kampus.
 
Kampus? Kenapakah?
 
Saja... dah setahun lebih saya meninggalkan alam kampus...Rindu sangat zaman-zaman belajar. Bila kita dah masuk alam kerjaya macam-macam mehna & tribulasi melanda diri...aceh wah macam nak buat sajak pulak.. hehe..
 
betul la apa yang saya tulis ni. alam belajar tak sama dengan alam kerjaya. Zaman belajar SAYA lebih innocent  (senyum manis dengan mata mengecil)
 
Zaman kerjaya pula SAYA di kelilingi oleh manusia-manusia yang hipokrit, pentingkan pangkat, duit, & reputasi diri (maaf, ini memang realiti kehidupan yang berlaku di sekeliling saya ~.~ tapi tak semua orang macam tu ada juga orang yang baik :) 
 
TAPI saya yakin; ada HikmahNYA; ALLAH tidak menguji hambaNYA melebihi dari kemampuannya.
 
“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala dari kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa dari kejahatan yang dilakukannya… "   
 ( Al-Baqarah: 286)
 
And then...
 
saya bergerak dari USM ke Padang Kota... hewhew...
(tu dia pasemboq mai dah) haha
 
On the way ke Padang Kota
Dalam dok drive sempat lagi snap picture ^_^
 
Suka tengok replika globe terbelah nie. erk
 
Awat ampa beriya-iya sanggat na p Padang Kota ?
 
Saja :p
 
Dah nama pun JJCM (Jalan-Jalan Cari Mood) hehe
Saja ja nak cuba bezakan campus live VS non-campus live. erk alasan hehe
 
Hasil JJCM ke Padang Kota Lamaa...
 
Situasi 1
 
Ambik risiko juga masa nak snap gambaq nie. hehe.
buat taktik smart :p 
 
Beli rojak buah kat tepi jalan then sambil makan sambil tu snaping.. hoho unreliazeable

Situasi 2
 
Sebenarnya saya bukan nya pandang negative pada kawan-kawan kita di atas ni.
Mereka mungkin belia yang baik.
Mungkin saja keluar berjalan bersama rakan-rakan.
Release tention...perhaps so...
 
Saya buat JJCM ni pun untuk muhasabah diri sendiri.
Muhasabah...
Apa yang diri ni dah lakukan sepanjang 20+ tahun hidup (hihi rahsia umur :p )
 
Biar lah point muhasabah kali ni saya simpan dalam hati. Bukan tak mahu share. Tapi takut diri sendiri tak mampu nak buat. Orang kata 'cakap serupa bikin laa'
 

InsyaALLAH...mungkin lain kali kita boleh share point muhasabah ni :) 
 
Akhirnya...
 
  
Pulang dengan bahagia sambil di temani rojak buah...nyum...nyum
 
Sore dewa..mata ne...

 

Wahai manusia yang tertipu


 
       Kredit: Pak cik google
 
 
Dalam meniti kehidupan di alam kerjaya,
Pelbagai kerenah & mehna duniawi mengelilingi diri,
Manusia membangga diri,
Manusia menipu diri & orang sekeliling,
Manusia mengejar duit & pangkat diri,
Manusia lupa diri,
Manusia lupa penciptanya yang hakiki,
Semua ini fatamorgana yang kian mewarnai hatiku ini,
Nauzubillahi min zalik.
 
Kembalilah wahai diri pada Ilahi,
Biar dirimu hilang kekayaan duniawi,
Asalkan engkau tidak hilang cinta & redha Ilahi...
 
(Nukilan: Cahaya Mataku Hamba ALLAH)
 
 

Pengorbanan Emas



Ibrahim,
Cintamu terkubur sepi,
Anakmu bakal kau lepaskan kepada Dia yang mencipta,
Sungguh perit...sungguh perit,
Sungguh perit mujahadahmu mengorban kasih sayang bapa,
Melepas pergi seorang anak tercipta,
Ya! Kau berkorban perasaan cinta demi ALLAH,
Ya! Kau berkorban perasaan kasih demi mencari Redha ALLAH.

Begitulah hakikat hidup Untuk Dia Yang Maha Esa. Berkorban sudah menjadi nadi kehambaan. Siapa kita untuk tidak berkorban? Sedangkan nabi-nabi, para ulama, para pemimpin Islam semua berkorban..berkorban...dan berkorban.

Mereka berkorban kerana mengejar khazanah yang sangat ternama dan bernilai. Mereka tidak gusar disebabkan kekurangan kerana itulah kebahagian bagi mereka. Mereka bahagia dengan berkorban. Itulah erti sebuah kehidupan...BERKORBAN...

Peluang Ramadhan itu masih ada....



Sebulan tragedi di atas berlaku.

Hugh kena-apa ini ?

Kena musibah... yang menunjukkan bahawa ALLAH S.W.T sangat-sangat-saannngat SAYANG pada kami sekeluarga =)

Wooo...cecite...cecite

Tak boleh cite...Speechless...

Aini poyooo

Erk...baiklah dengan poyonya saya akan bercerita...

Alkisah bermula semasa kami sekeluarga bersiar-siar di bandar ipoh dengan menaiki Kereta Saga FLX 1.3 (CVT)...ecece...Tiba..Tiba (klimax crita) kereta tersebut hilang kawalan, lalu merempuh 3 border jalan dan seterusnya merempuh sebatang pokok pinang ~.~

Punca kemalangan disebabkan mekanikal problem kereta tersebut (sorry hambo x tahu term failure tu).  Walaupun 2 hari sebelum kejadian tu abah dah hantar kereta servis di EON, tapi kerosakan mekanikal masih boleh berlaku. Kun Fayakun.. ALLAH kata 'Jadi Maka Jadilah ia..'

Masih terbayang detik-detik kereta hampir merempuh penjana kuasa TNB. Lebih kurang 5meter...jarak antara penjana kuasa TNB dengan pokok pinang yang tumbang tu (seperti gambar di atas). Assebab adanya pokok pinang tu lah kereta terhenti, kalu X dh lama kereta tu rempuh penjana kuasa TNB...BooM...MeLeToP ~.~

SEKARANG... ALHAMDULILLAH... sebab kami sekeluarga masih lagi bernyawa... masih lagi di kurniakan kesempatan untuk meraih Tawaran Mega Pahala di bulan Ramadhan... YA kami masih lagi berpeluang....

اللَّهُمَّ أَحْيِنِى مَا كَانَتِ الْحَيَاةُ خَيْرًا لِى، وَتَوَفَّنِى إِذَا كَانَتِ الْوَفَاةُ خَيْرًا لِى
Ya Allah, hidupkanlah aku (panjangkan usiaku), jika hidup itu lebih baik bagiku dan matikanlah aku jika kematian itu lebih baik bagiku’“.

Peluang Ramadhan itu masih ada,
Maka masa yang ada jangan engkau sia-siakan,

Peluang Ramadhan itu masih ada,
Maka janganlah engkau lalai dari beramal soleh dalam nya. 

Peluang Ramadhan itu masih ada,
Maka tarbiyah lah diri mu kearah kebaikan

Peluang Ramdhan itu masih ada,
Maka teruskan beristiqomah beramal keranaNYA

Peluang Ramadhan itu masih ada,
Maka kumpulah amal soleh sebelum engkau pergi menemui NYA

Peluang Ramadhan itu masih ada,
Maka garaplah peluang ini,
Kerna ia datang setahun sekali
Tahun hadapan belum tentu kau kutemui,
Kerna bila pun aku bisa pergi pergi menemuiMU Ya Rabbi...
 
(Nukilan: Cahaya Mataku Hamba ALLAH a.k.a Noraini Abdullah)








 

Puisi Dari Kejauhan


Usrahti...


Adikku...

Dinginnya senyuman sentiasa kalian pamirkan,

Sedingin angin yang menyejukan badan,

Tatkala diri ini kepenatan dalam ‘menyampaikan’,

Dikala itu tampirnya kalian memberikan semangat serta kekuatan,



Banyak yang ku pelajari dari kalian,

Tanpa ku sedari itu adalah pelajaran dari tuhan,

Menjadi kan kalian assebab diriku lebih mendekati tuhan,



Adakala diri ini alpa dari mengigati tuhan,

Adakala diri sndiri mengadu letih mengharapkan balasan,

Bukankah janji ALLAH benar pada yang membenarkan,



Bila ku kecewa, lemah x berdaya,

Kalian tampil dihadapan ku, menadah tangan berdoa pada tuhan

Tulusnya doa kalian, menembusi jiwa seorang insan,

Ketulusan wajah kalian,

Masih ku rindukan,

Mengubat duka di kala sendu,

Menyuntuk semangat agar ku terus maju.



Terima kasih adik-adik ku...





There was an error in this gadget