Tenangkan jiwamu dengan Tadabbur alam cintaanNYA

Bismillah… Alhamdulillah thuma Alhamdulillah



Overview tasik USM + Sign board “no food no drink” menambahkan tekad d hati utk trus berposa

Dingin angin sepoi2 bahasa d sekitar tasik USM. Terasa gusar d hati turut dibawa pergi bersama angin yang berlalu. Kandungan Udara Oksigen,O2 di sedut sedalam dalam nya. Nafas di tahan untuk menikmati serapan oksigen kedalam setiap pelusok kapilari alveolus paru paru. Nafas Carbon Dioxide,CO2 d hembus perlahan melalui salur pernafasan hidung & mulut…terasa nikmat kesihatan dari Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih. Setiap volume udara yang d sedut untuk bernafas sama skali tidak dikenakan bayaran dari Yang Maha Pencipta. Betapa bersifat Ar Rahman pada setiap mahkluk ciptaanNYA, Subahanallah.


Tilawah QURAN sbgi obat hati..tatkala di temani 2 ekor burung cute...

Berkata seorang ulama, Ibrahim Al-Khawas RA: “ Sesungguhnya ubat hati itu ada lima perkara, maka ubatilah hati kamu dengan lima perkara tersebut.
Nyanyi skit.."tombo ati iku limo perkarane..."

Tatkala burung berkicauan bernyanyian, dikala angin salju menghembus lembut, dikala itu jgk aku ketemu lembaran surat cinta dari Yang Maha Bijaksana. Surah Al-Hajj ayat 24.

“Dan mereka diberi petunjuk kepada ucapan-ucapan yang baik dan diberi petunjuk (pula) kepada jalan (ALLAH) Yang Terpuji”

Lembaran Surat Cinta dari C Dia ^_^

“…ucapan-ucapan yang baik…” ---> statement yang menyentuh hati. Maka Monolog Hati bermula lagi…

“Mereka yang di maksudkan adalah orang2 yang beriman kepada ALLAH.

Aku mahu menjadi org yang beriman itu.

Bagaimana?

Sambil memerhati gelagat 2 ekor burung ciptaan ALLAH

Tiba2 Ter ‘ON’ Mentol di minda ku..ting !!!

Surah Fussilat : ayat 33

"Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah, mengerjakan amal yang saleh dan berkata “sesungguhnya aku termasuk orang yang menyerah diri" ?


ALLAH bertanya pada ayat di atas…Siapakah?

Hatiku berbisik….”orang itu adalah daie

Daie yang bermaksud ‘penyeru

Aku mahu menjadi seorang daie yang menyeru

Yang mengajak orang kepada kebaikan & mencegah kemungkaran..

Sekali lagi…Bagaimana?

Aduh…terasa berat untuk melaksanakan nya..


Sekali lagi ku perhatikan ayat itu

Al-Hajj ayat 24.

“Dan mereka diberi petunjuk kepada ucapan-ucapan yang baik dan diberi petunjuk (pula) kepada jalan (ALLAH) Yang Terpuji”


Ku mulai senyum…

kerna bantuan ALLAH itu dekat sekali pada orang2 yang mahu beriman kepadaNYA =)))

Maka tiada khuatir pada diri ini

~ o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o ~





Di manakah Mujahidah ?

Kenapa perlu?


Kenapa perlu untuk memikirkan perkara yang tiada manfaat bagi diri,

Kenapa perlu merisaukan perihal yang remeh lagi mengundah sanubari,

Kenapa perlu memuaskan kehendak hati yang membawa rugi pada amal diri,


Jiwa memberontak menginginkan yang fatamorgana,

Akal merencana idea jahiliah yang mengopak iman d dada,

Anggota melaksanakan misi yang jelek lagi lagha,

Dan akhirnya…

Dirimu rugi kerna tiada Saham Pahala...

Jiwamu tidak tenang malah ia bergelora

Batin mu tersiksa mendambakan Sinar Iman menjelang tiba…


Kesilapan yang sama engkau ulang…ulang…dan ulangi,

Pada lubang yang sama engkau jatuh kembali,

Tidak kah kamu malu melanggari sunnah Nabi?


Wahai hati,

Setelah semua itu terjadi,

Tiada mungkin masa ‘reverse’ kembali,

Setelah semua itu terjadi....

Tiada mungkin kisahmu itu digelar ‘the good story’



Dimanakah tekadmu wahai serikandi,

Istiqomah mu hilang tidak diganti,

Biarlah amal baik itu sedikit…asalkan ianya tidak terhenti,

Yang dilihat tuhan adalah usahamu yang ikhlas dihati,

Niatmu itu kerna ingin mcapai RedaNYA, Ilahi.



Bangun dan bingkas berkerja wahai Mujahidah,

Usah di hiraukan beban yang bakal tiba,

Tetap berusaha menyambung kerja agama,

“Sungguh pada kesulitan ada kemudahan”

Itu lah yang termaktub pada lembaran kitab Al-Quran.

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

(1) Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,
(2) Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu,
(3) yang memberatkan punggungmu?
(4) Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu.
 (5) Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
(6) sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
(7) Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,
(8) dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.

(Asy-Syarh : 1-8)



Ayoh Gerak…tunggu apa lagi dong q(^o^)p

Eksplorasi LI- 3 Hari Terakhir

Assalamualaikum… ^_^ --------> =’( Awatnya nie… tetibe jerk emohuhu ngak ada apa2an c… saja terkenangkan comparison antara post kali ni dgn post Explorasi hari ke-3-praktikal sblom nie. Post dlu psal LI nk start..post la ni plak pasal LI nk unstart (min dh nk pinish LI dah..)

Cek x sedih..tp cek terharu…huhu ape ke hei nyo ayat aku nie… x da la..saja nk story mori pasal pengalaman that I had gone through while doing my Internship at TM Malaysia Berhad    

     tada...WelCoMe 2 TM Net...

1st time lapor diri jumpa dengan sorg uncle nie. Kecik ja org dia. Muka baikkk je. Org kata sweet2 face la. Sedap mata memandang. Nie cita ni bukan la sbb sya nk ngorat uncle nie… tp nk bagi tau 1st expression make people judge someone characteristic (bak kata org putih (melayu kita putih pa)...”pandangan pertama turun kehati” ~bukan la terjatuh hati.. Cuma terjatuh fail ja on that moment~

By da way pak cik nie adalah SUPERVISOR saya ok… his name is Mr Haridas A/L Villanayer… Mr Haridas ni la org yang akan mengawasi tindak tanduk saya yg dh tumbuh nie (heiheihei~) n org yang akan evaluate 50% of the carry marks in this internship…ko jgn main2…

Di suasana pintu bilik opis yg terbuka….Toktoktok… “yes...coming” ….. ”erk…Morning sir….…r………. you…..… Mr Haridas?” da org speking sya pon speking la… “ya..ya..saya Haridas..masok masok... U student internship tu ka?” dh ckp melayu pula..”ya ya saya…mmm HR TM Center sruh saya lapor diri kat sni” aaa loghat melayu penang dh ter kluaq dh… “sila2 duduk” so saya pun tarik la krusi tu pelan2 n duduk sopan2 (dlm ati..”slamat la masa matrik dlu da blajaq dinamika kemahiran…so ilmu 2 d manfaatkan dlm masa nie ^_^ ”


Pas 2 kan……hmm… dialog dlm opis 2 pjg sangat…malas nk cita kat cni..x penting pon… juat nk g tau yg Mr Haridas memang sorg yang baik, & sorg bos yg prihatin terhadap kebajikan staf2 nya… TQ Mr.Haridas. You had taught me a lot of things, the knowledge that I have gained was not only covered in this work field but also in humanity aspects. TQ very much Mr Haridas.

Hmmm… memang betul la cakap abah saya “1st expression make people judge someone characteristic, the way you speak, the way you dress, the way you walk..people are watching you..bila kita tunjuk akhlak yg baik pada org maka org pun akan sayang pd kita” masih terniang2 lagi kata2 abah tu.. mmg btol pun Islam menuntut supaya kita berakhlak baik..kan2..

Teingat plak firman ALLAH S.W.T dlm surah As-Fussilat, ayat 34 yang bermaksud:

Dan tidaklah sama perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat.

Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik;

apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu,

dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib.

[al-Fussilat 41:34]

~ o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o ~

Td story psal bos..ni story psal sub2 bos.. mean staf2 nya... yg bakal menjadi bos...(ameen ^_^). 1st time masok opis ni org ni la yg saya kenal



aha ini kak nurol. Made in sarawak hehe asalnya. Kak nurol handle bhgn PM (Preventive Maintanance). So makkluk2 yg bernama Cabinet krone, MDF, APO, BMS, ALERT, NIS, n etc ni saya belajar dr kak nurol la... mechi na kak nurol.

ini masa kuar dgn kak nurol p PM..Earthing. reading must b in spect ok... < 5

ini roket apollo...haha bukan la ini APO (Australia post office).. tgok australia pon da buka cawangan pejabat pos d Malaysia. bangga wok..

ni plak MDF (Main distibution frame)

~ o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o ~

then I berkenalan dgn sorg mama vok nie... haha jgn mara naa... namanye kak nureen ^_^


Tgok 2 tgok 2...RAJIN... best tgok kak nureen wat keja..besemangat beb...kat opis saya duk sbelah kak nureen..had 2 yg sempt snap picture curi2 ni hihihi...ini kalu bos nmpk nie boleh up gaji nie...d(^_^)b kak nureen ni plak handle bab-bab/chapter Maintenance cooper cabinet mcm REHAB, KEMAS, n etc. Snaq na da lg kejanya 2 tp x tau nk sebut... susoh bebeno



 

Ini En Fauzee bersama WUF 4202 (keta nie join karnival sukan TM tau). kdg2 g site dgn En Fauzee n kak nureen naik keta nie la.. skop keja En Fauzee sma jgk mcm kak nureen. Diaorg ni dlm 1 team under SMC. Stiap kali g site En Fauzee msti belanja (bukan slalu tp kerap jgk la). Yo la ponat tau keja kat site nie..nk kena kerah tenaga n idea solusi bila da problem occur d site 2. So one of the way 2 release it adalah dgn ‘kita minum dlu’ hehe time nie la En Fauzee akan blanja. ^^ Sambil2 tu En Fauzee akan discuss dgn pekeja len psal grak kerja kat site 2... n time2 tu jgk la ada sorg budak behingus nie cuba wat2 pham apa yg depa bincangkan. Huhu ayat susah nk tangkap la.. tp budak 2 cuba memahamkan informasi yg d sampikan..hee~

~ o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o ~

Aha adik ni...huhu adik kew..haha ini la kak Fia ~ lembut je orgnya, murah dgn senyuman. kak fia ni handle part User Acceptance Test. Saya x tau nk cita sal User Acceptance Test nie…sbb x sompat nk join club team nie. haa..Kak fia 1 team dgn Mr Durai…


 Haa ini Mr Durai..saya tngkp gmbr ni senyap2 tp dia prasan la..huhu how eva muka Mr Durai steady jerk… chaya la Mr Durai… (mr durai yg bediri2 tau..yg muka sparuh 2 mamat len haha jgn mara naa)…saya ingat lg 1st time msok opis TM, Mr Durai bw roti canai kasi 1 opis mkn..perh~ budak LI yg bru msok 2 pon join skali..malu2 tp mahu ngeee~ mekasih ya Mr Durai..ntah la Mr Durai baca blog nie ke x..tp nk ucap jgk mekasih…

~ o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o ~


Ini plak 2 org hero. Sorg superman, sorg lg ultramen… sngt sibuk dgn misi menyelamatkan manusia…(sbb 2 susoh nk jump n tgkp gambaq depa ni…tgok 2 cbuk memikirkn masalah rakyat @ pelangan TM) hehe. O ya.. 2 org ni 1 team dgn kak nurol…handle PM (preventive maintenance). Yg kiri 2 nama nya Mr Mail (bukan surat tau…eja BM), yg kanan 2 nama nya Mr Faliq (dlm byk2 nama d opis ni nama faliq la yg saya slalu lupa… x tau sbb pa..penah skali 2 ada calling cari Faliq, yg angkat fon 2 saya…org yg called 2 tnya ”helo Faliq ada?”…saya jwb ”erk maaf encik, kat sni x dak nama faliq”… dialog terhenti skejap pas 2 bru saya ckp “oooo Mr Faliq na…dia kluaq p site..skg x dak kat opis”… pas 2 org tu pun senyap ja..ble2 kot..pas 2 bru dgr dia gelak…huahuahua malu guei d buatnya…. Punya la nk story kan… huhu sory na Mr Faliq…

~ o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o ~

Antara MeMoRy BeSt d(^_^)b
***note: pic masa keja x da.. sbb dh slalu dok hadap 4 siapkan report LI, so pic len la plak msok entri kali nie =P









=> tgok smua gmbr makan ja kan...ALHAMDULILLAH...rezeki e2 datangnya dari ALLAH...ini blom campur lg dgn yg En Fauzee blanja....x campur sbb x smpt nk snap pic..dpn mata da mkn trus pederas laju..2 dia anak sapa nie..ish3....

"hik eleh...e2 la namanya budak manja yang berhingus... x berdiri+kari langsung... dh LI pon masih nk d belanja lg...ceh~"... 

"uik..e2 la namanya rejeki...sbila kuar site saya ok ja..dh d offer...rezeki jgn di tolak (ish x malu btol budak nie~). tp kan... stiap kali d belanja kan...saya kan... hanya mampu mendoakan moga org belanja tu d rahmati ALLAH & d murahkan rezekinya..ameen..mudah2an amal itu berterusan krn ALLAH ^_^

Trima ksh Smua.... ALLAH ja la yg boleh balas jasa baik kalian.

~ o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o`o ~

ini pic hari2 terakhir LI


Selamat tinggal tempat kerja ku..sobsob...

perh...x dak keja la 2...

Detik2 minit mesyuarat terakhir...sedih beno..


sblom kuar...sompat lagi tgkp pic gate entrance TM Gelugor...
 emo btol..
Tetiba nampk "En Guard" sedang membetol betolkan Bendera Malaysia. Fulamak wa tabik sama ini Official Security. Tima ksh byk2 na encik ^_^ 

haaa~ last pic b4 saya tamatkan LI. ni x cukop kolom nie kak nureen n Mr Durai x dak.
its ok x pa.... w/p tiada pd gambr tp ia ada d hati ^_^


Terima kasih kalian kerana menganjar saya
Terima kasih kerana x jemu berkongsi ilmu
Terima kasih kerana bersabar dengan kerenah saya
Terima kasih sebab slalu belanja saya
Terima Kasih kerana mengajar saya erti kehidupan & tanggungjawab berkerja
Terima kasih atas segalanya
Moga ALLAH melindungi & merahmati hidup kalian dunia-akhirat
Ameen...

\\(^_^)//
There was an error in this gadget