Indahnya KCB...



KCB…Ketika Cinta Betasbih..


Antonasi cerita yang menyentuh jiwa bagi insan yang bergelar Wanita.
Disebalik kronologi cerita yang mengisahkan percintaan dan kasih antara insan,
terselit moralisasi tersirat pada hati yang mencari Cinta Sejati.
Kisah cinta yang berlandaskan syariat Islam, itulah yang ingin kita teladani.
Hati mengetuk perasaan ‘aku ingin menjadi seperti anna althafunnisa,
tapi akal mengetuk fikiran, ‘adakah aku mampu menjadi sepertinya?’.
Logiknya pada akal menguji kemampuan diri, adakah aku mampu ?
Peristiwa cerita dipetik, persoalan terdetik,
maka yang mampu menjawabnya adalah jiwa yang jujur.
Jujurnya itu pada ketulusan hati sang punya diri,
Jujurnya itu kerana mengharapkan Mardhatillah dari Ilahi.
Usah memikirkan kisah kehidupan kita di dunia ini indah seperti cerita d TV.
Ilusi angan-angan itu belum pasti menjadi reality.
Soal pada diri apa yang mampu aku lakukan?,
dimanakah kedudukan aku skg d mata Tuhan?,
Mudah mudahan persoalan ini mampu mengerakkan kita untuk menjadi sorg wanita soleha seperti ‘anna althafunnisa, bah kan lebih dari itu…
ingin menjadi wanita soleha seprti Khadijah yang menjalin agung sebuah cinta,
ingin menjadi sezuhud Fatimah Az-Zahra yang akur tanpa jelak setiap perintah,
ingin menjadi seperti Aisyah Humaira yang mampu merungkai kejayaan dengan gedung ilmu,
ingin menjadi setabah Hajar yang mengendung puteranya yang masih merah d tanah gersang,
Ingin menjadi serikandi Islam seperti mereka ini,
Mudah mudahan niatnya kita ini kerana ALLAH, kerana inigin mencapai RedhaNYA.
InsyaALLAH epilog cerita di akhir kehidupan kita menjadi Indah.

amenn..

Wahai diri



Hari hari berlalu dengan pantas.

Aku SEDAR akan perjalanan masa itu.

Aku SEDAR akan detik2 saat,minit,jam yang berjalan.

Aku SEDAR akan lahirah perjalanan masa itu.

Tp sayangnya aku TIDAK SEDAR akan maknawiyah masa itu.

Aku TIDAK SEDAR akan nilai masa yang berlalu itu.

Suatu Nilai yang tidak mampu utk dbeli dgn wang RM, mahupun dollar us.

Bila aku tidak mampu… makna aku seorang yang miskin, miskin dari amal yg bermanfaat, miskin dari mendapat redha Ilahi..miskin..maka aku lah seorang yang papa kedana lagi rugi di sisi Ilahi.

Madrasah Ramadhan (Part 2)


Profile Picture sapa x tau..pinjam sat. 2 da real owner u dh publish kat tenet I ambk naa..TQ Langit Ilahi.com (tgok siap promot lg...)

Akhir yg lepas ‘wassalamualaikum’…skg n nk ‘Assalamualaikum warahmatullahi wa barokatuh’ (salam kasi pjg skit sbb nk dapt xtra pahala pagi2 nie ^_^ hehe jwb blik slam jgn x jwb…



Insyaallah ari ni jgk nk try post secara lum sum topic “madrasah Ramadhan” nie…hope sharing katibah ari 2 dpt d sharing bersama (erk~ayat lintang pukang lagi ..sowi)


As been promised, now I would like 2 continue da previous story mori…moh ler tite…lets stat wit….’In addition’ (ayat penyambung…) Kak Tijah da jgk story2 psal

Peristiwa2/ sejarah yg berlaku dlm bulan Ramadhan. Hmm antara yg sya ingat sprt berikut:

a) Perang Badar

b) Penurunan Al Quran

c) Malam lailatul Qadar

d) Kewafatan Saidina Ali R.A

e) Jap… x ingat dh…nk buka buku nota balik…. Haa ‘Fathul Mekah’

f) Pembebasan Al Quds oleh Salahuddin Al-Ayubi ^_^



Dalam setiap peristiwa d atas ni kak tijah x dak la cita detail stiap event d atas ni…huhu sedihkan… tp kan snaqnya kak tijah nk buka minda/otak kita yg ada Serebrum, Serebelum n Medula Oblongata tu… fikir APAKAH SEJARAH @ MEMORI YANG KITA DH CIPTA DLM BULAN RAMADHAN ?



Hmmm… soklan e2 membuatkan serebrum saya tersentak memikirkan perihal diri sndri yg x sedo dri ni… On that moment I’m wondering to myself… what I had done? Especially towards my Ad-Deen (Islam)… Am I contributing something useful in order to overspread the Syiar of Islam? (686 kes Permohonan tukar status agama oleh orang Islam…) What about my responsibility toward others Muslim brothers? (Palestin…Al Quds is booming !!!) Am I fulfilling their needs? (At least BOIKOT barang Israel Laknatullah..) What about my righteousness? (solah, puasa, sedekah…riak x?) It is accepted by ALLAH? All this questions cross in my mind n I;m asking myself… WHAT I HAD DONE !



What about yourself guys?


(monolog dgn diri sendiri kadang2 e2 penting sbb masa 2 kita berlaku jujur dgn diri sendiri…are we hipokrit?) sori kalu taib an saya ini melampau…


Di sini kita mencari apakah peristiwa yg boleh kita cipta dlm bulan Ramadhan ni? Waktu Ramadhan syaitan di ikat, pintu syurga di buka luas, pintu nereka ditutup, Rahmah ALLAH tersebar luas untk umat Muhammad (Selawat….” Sallallahu Alaihi Wasallam” ). Waktu ini lah kita berpeluang utk "Cipta sejarah"… waktu ni la kita nk anjak paradigma diri & iman kita pada tahap yang lebih baik dari sebelum ni… dan kita nk amal & iman kita bertambah tambah baik lg selepas ni…kalu dlu cukop punya susoh nk bangun qiam…nah masa Ramadhan ni la kita training diri kita utk Qiam. Mula pelan2…pas sahor jgn tidoq trus…g la ambk wuduk wat solat sunat, baca quran, zikir ka… nk share skit...Dr Fadzilah Kamsah kata “org yg melakukan tabiat baru selama 30-40 hari berturut2 ..non-stop maka tabiat barunya itu akan sebati dgn dirinya” kalu dlu baloq liat nk bangun Qiam, na masa Ramadhan ni la kita nk sebatikan tabiat Qiam 2 dlm diri kita..syaitan tak dak…x leh goda2…so ambk la kesempatan nie latih diri kita wat kebaikan…kan2

(Tangan yg menaip nie lebih dekat dgn org yg menaip nie…makanya sedo diri la ye Budak BaIk 1410)

Continue lagi…lagi2…kak tijah da jgk msok line clear pasal “Murobbi” & “Daie” ni… (warning ampa jgn ingat nasi kandaq line clear naa)

haaa apa benda nie…lets go into the terms…da diffrent between ’Murobbi’ n “Daie”… hhaaa…pa pbezaan nya ??? ce teka..ce teka… Uik ni bukan teka teki contest owkehhuhu ok2..sowi !!!


Snaqnya Murobbi nie merujuk kpd “perdidik” , senang cita Murobbi = Pendidik la...

“Murobbi” -> dgn kata tunjangnya “robb”.. maka istilah nya bermaksud… “pendidik kpd Rabb”…yakni kita membawa/mendidik manusia kpd Rabb (iaitu ALLAH)….


Pada tangan yang lain..(kalu dlm BI nya On the other hand..)

“Daie” plak bermaksud…"Penyeru".. kata asalnya 'seru' (jgn nyanyi lagu Misha Omar ok...)

Aha…”Penyeru” ??? Abis 2,3,4,5,6 …kalu org tu men’yeru’ kita supaya wat kejahatan cam ne? ‘Daie’ jgk kew? “wAhAi kalian.. saya men'yeru'..UnDi lah saya sbgi Pemimpin anda…" kata lim guan eng (contoh2...ni saya ambk cth jerk!! ish) wal hal dia 2 org ehem2..yg x sepatutnya…nk kata dia ‘Daie’ jgk ka? Haha.. e2 namanya cari nahas doh…


Relax aaa.. wa blom abis cita lg beb...ni yg nk tambah lg ni… Dan yg paling penting “seru” nya itu pada yang Haq...(Haq = benar)… ya..Islam itu Haq… Haq nya Islam itu pada kebenaran.

Firman Allah yang bermaksud:

"Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi ALLAH S.W.T ialah Islam..."
(Surah Ali Imran: 19)

 
its mean semuanya mesti menuju kpd Islam….Islam = “peryerahan ; tunduk; patuh”


Islam itu bukan nya membawa mudharat/keburukan kpd diri kita apatah lagi memudharatkan kEsIhAtAn HATI kita INI…hehe takat “seru” je bahaya jgk 2…leh je kot nk sebut men’daie’ manusia cara2 utk mengorat…huhu…pelik beno..so interms 2 kena tepat la naaa..

~ sori la x pandai elaborate in details..hope u guys understand it..huhu just nk sharing apa yg otak n hati sya faham n e2 la yg I nk kongsikn dgn u2 all… ~


Alhamdulillah 2 la antara input yg guei dpt masa katibah ni… hope u guys had gain some input of it… sori kalu tekasar bahasa, tersalah eja, tersalah tatabahasa (had nie lagi la..ayat lintang pukang…haru biru + carca merba..sori ek). How eva  ALLAH adalah sebaik baik Penilai…Moga Amal kita di terima HendakNYA..Ameen


Sebarang komen n kutukan (yg berhikmah) amat diharapkan…leh la komen kat bawah nie. Saya budak bru belajaq so ampa2 smua tlong la na..skian Masih \(^_^)/


Wassalamualaikum…

Madrasah Ramadhan (Part 1)



Date: 23 JULAI..
Time: 1.23am..
Location : IE 50 (Code RAhsia =p)

DI MALAM yang shadu…(aceh wah..ayat intro..) mmm x pa p straight forward la…
Malam nie ada program katibah di IE50.. Tajuk y mengkatibah kn kami malam ni adalah “Merindui Madrasah Ramdhan.” .. Talk kali nie dari kak khadijah, warganegara UIA Kuantan… Alhamdulillah… byk input yg d beri oleh kak Khadijah… tp outputnya pd ana X tau la brapa pesen yg dpt…huhu agak agak 25% (discounts after less) dpt pun jd la.. antara input yg dpt ana recall sbgi output yg d fahami adalah cam na nk jadi “Hamba ‘Robbani’ & bukannya hamba Romadhoni”.

Haa..ampa paham x pa yg saya taib ni? Tak kami x paham… ok mai cni kita cek ayat kat bawah ni (ayat skema) :

وَلَكِنْ كُونُوا رَبَّانِيِّينَ بِمَا كُنْتُمْ تُعَلِّمُونَ الْكِتَابَ وَبِمَا كُنْتُمْ تَدْرُسُونَ

“… Namun jadilah kalian hamba Robbani, terhadap apa yang telah kalian pelajari dari kitab Al-Quran dan dari apa yang telah kalian kaji”. (Ali Imran:79)


Nah d cni ALLAH mengajar kita cara utk mjadi hamba Robbani. Mcm na 2? How is it? (try 2 be an advance muslim..lets speking2 skit….).. .the way is by study the Quran.. bak kata Dr Daniel Zainal Abidin You must know the teks and konteks of the Al Quran’. on here Quran had taught us in surah Al-An’am ayat 162-163:

“…Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah kerana Allah Tuhan semesta alam. Tidak ada sekutu bagi-Nya…”

Makanya kita kena jd Hamba berTaqwa kpda ALLAH & bukan nya menjadi hamba berTaqwa pd bulan Ramadhan saja. Sory 2 say la na ( i ckp nie utk diri I skali la..senang 1 pakej), kdg2 tu kan kita wat ibadah kn bagai nk rak masa bulan ramadhan…tuptuptup... bila dh abis / nk abis ramadhan, enjin motor amal ibadah kita mnunjukan prestasi meredum sbyk 9.8 sen seunit… ye tuan2 & puan2 (mcm graf ‘kualiti amal VS time” yg dlm bentuk direct proportional 2) . mana x nya masa awal ramadhan bduyun2, org g masjid utk terawih (mcm robongan kak kiah)… semakin Ramadhan nk abis semakin sikit manusia yg p masjid. (ayat hipotesis nie -> bukit melalui thesis ramadhan lepas2 -> skg dh jd teori…)


Uik kami wat ibadah ni krn ALLAH pa..Hang tau apa ?…

Hhaa! Logic gate la kan…bila wat ibadah of kos la (not sin or tangen..) kita beribadah krn ALLAH Ta’ala… dh dlm niat pon ada state pa “lillahi ta’ala”... “sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan Ramadan bagi tahun ini kerana Allah Taala” , “Sahaja aku sembahyang Tarawih dua rakaat makmum kerana Allah Taala.”... haa x cukop lagi ka Lillahi Ta’ala nie?


4 me i had no anwer 4 that question. It’s between u and ALLAH. Nk tau ya ka x, maka tgok la pada hasil/prestasi amal kita selepas Ramadhan. (ni pendapat peribadi la..), adakah kita mampu menjadi hamba rabbani baik qobla (sebelum), atsna’a (pada saat) dan ba’da (setelah) ramadhan.

Pertarungan sebenar kita bukannya pd bulan puasa smata, malah “The Real Battle” ialah 11 bulan selepas Ramadan. Bak kata Yusuf Al-Qardawi :

"Jadilah kamu hamba yang rabbani (hamba yang sebenar sebenarnya), bukan hamba hanya kepada Ramadhan"

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas mereka yang terdahulu daripada kamu, moga-moga kamu bertaqwa." [al-Baqarah, 2:183]


pastu kan…*&$#@^*..@_@ ala dh ngantok dh nie…taib pon dh x btol dh..nk sambung sharing katibah lagi.. tp dh ngantok dah…hehe x pa.. InsyaALLAH pjg umur sambung lg… ok la night..wassalamualaikum =) peace….

Aku ada “C DIA”…


Salam…kabare? Waras?

..asif..lamo beno temai x update blog nie… ntah la time management lari lintang pukang. X sompat nk kejo..semput eden..enty kali ni nk coret skit psal “C DIA”.. huhu hot2 gossip.. relax2 jgn bikin pnas.. kita minum ais 0 dlu… (bg sapa yg x posa laa…kalu posa dh terminum 2 namanya rejeki…ups! 2 la yg sya TERbuat td sbenarnya..punya la nk cita.. Ya ALLAH..Ampun…TER..bukan sengaja…)



Selepas terminum td….. dok dok la dpn TV ni tgok ‘Tanyalah Ustaz’..besZZZzzzZZZ (bukan tido naa).. tajok dia ‘Fitnah Dajal’. Alhamdulillah byk info yg d prolehi…seyez bru tau yg dajal ni sorg manusia bukannya 1 kaum (da la hujah2 dia) n dia ni dh la wujud sejak zaman hidupnya Nabi Muhammad lg (haa selawat cpt.. Sallallahu Alaihi Wasallam ).. Cuma masa dajal muncul dpan kita blom tiba lagi.. ada hadis shahih riwayat muslim.. tp sy x ingat la..sori.. sapa ada info sila2 la share…... ek….. (sambung la blik taib blog nie sambil2 dengar tanyalah ustaz…)



oWkeh..back to our Hot2 story… sbenarnya kan.. kita kan… d lamun… ish..malu nk cita.. tp nk cita jgk… sbb org kata sharing is caring… adeh..asal la aku ni terhegeh2 sangat nk taib pasal ‘C DIA’ nie.. ntah la sbb angau kot… aaa.. mak tolong !!! anak mak ni tgh angau tahap gaban nie.. ahhh x kisah la..angau pun angau la.. nk wat cam ne ? ehem2..1st of all let me intro u al about ‘C DIA’ ^_^



Sebeno beno nyo ‘ C DIA’ sngt baik n sangat special la bg aku..ehem2 (sori la nk jiwang2 skit).. slama nie ‘C DIA ’ byk tlong aku beb...time poket kosong ada habok.. dia la yg tlong top up kan, time berat otak bertambah (mcm 10kg kampit beras) dik krn assignment n exam yg berlambak.. ‘C DIA’ la yg tlong selesaikan masalah aku…. dia bg idea solution, dia slalu bg semangat melalui tulisan surat dia (romantic kan).. happy kn aku….tenangkn aku……pendek kata x kisah la wak2 senang kew susoh kew… msti dia tolong punya.…Then waktu tgh mlm kan msti ‘C DIA’ kejutkan aku dgn msj2 yg menyenangkan hati aku… time org len tgh tido time 2 la kmi 2 berdating…HeHeHe.. jgn jeles..6t korg try2 la sndri..cari sndiri.. huahuahua…baik btol aku nie..



Kekadang 2 kan aku ase muak jgk la dgn ‘C DIA’ ni, ase malas nk contact2 nie… al maklum la penat dgn keja seharian…kerja belambak kot… rasa malas la nk layan… haa time nie aku consider yg aku ni mmg jahat…. ksian kat ‘C DIA’..w/p aku x layan dia, dia tetap x jemu2 contact aku, wak2 mlm (wit out mis) msti ‘C DIA’ akan kejutkan aku (cam bisa la nk ajak dating..) tp kdg2 aku malas la..penat dgn keja, homework, program…bla..bla..bla, kasi la aku ruang ckit utk rehat… Tapi serius doh.. skg aku menyesal sungguh sbb x layan dia… lama kelamaan dia dh X contact aku lagi, wak2 dating kami (pagi2 buta 2) dh x dpt call dri dia dh… slalunya aku bgun awal pagi.. skg ni tup2 bangun kul 7pg…tgok2 dh x dpt msj kejut dri ‘C DIA’ lg… keadaan seharian aku jgn cita laa.. kelam kabot..lintang pukang…haru biru…carca merba smua ada….



Sekarang bru aku sedar.. pentingnya kehadiran ‘C DIA’ dlm idop aku nie… honestly, aku x leh hidup tanpa ‘C DIA’… try jgk nk bercontact contact blik dgn ‘C DIA’ .. tp x dpt2..fill hilang beb… gua x tau dh nk wat cam na dh… tp gua x putus harap beb.. gua akan tawan blik cinta ‘C DIA’. X kisah la korg nk kata apa.. gua tetap cinta ‘C DIA’ ..angau dgn ‘C DIA’.. pendek kite sanggup gadai apa saja utk ‘C DIA’.. gua cakap serius nie beb…



Nie ada la wat skit sajak utk ‘C DIA’… gua betol2…x tau la… lu org baca la sendiri…tuhan kasi otak n akal..lu org piker la sendiri….

 
(Sajak ? Klik sini la senang story...)
Aku harap ‘C DIA’ baca blog aku ni… bukan harap dh..confirm ‘C DIA’ baca… seyez..aku x leh truskan kehidupan nie tnpa ‘C DIA’. Korg ingat lg x cita dajal masa paragraph intro story nie..? pasal fitnah dajal 2-rancangan ‘tanyalah ustaz’ (ceh ea nk promot nie)… aha nk habaq mai.. yg confirm2 yg leh lindung aku dari fitnah dajal ni hanya lah kekasih ku ini… ALLAH… mana bisa aku meninggalkan ALLAH sedangkan DIA lah pelindung ku, mana bisa aku meninggalkan ALLAH sedangkan kpd ALLAH jua la aku akn d kembalikan… persoalan terungkai… keputusan d tangan kita.. nh tunggu apa lagi..kejar la CINTA ALLAH….



(…dh aku dh ter syok gila kat ‘C DIA’..aku harap ‘C DIA’ pun syok kat aku jgk la…amen…)

Wassalam.



There was an error in this gadget